X-62A yapay zekasını test etmeye devam ediyor
Paylaş
ABD Hava Kuvvetleri ile Lockheed Martin, yapay zeka destekli otonom uçuşun geleceğini insan gözetiminde ilerletiyor.
ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall 2 Mayıs’ta Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’nde, yapay zeka ve otonomi yeteneklerini test etmek ve geliştirmek için kullanılan Lockheed Martin tarafından özel olarak modifiye edilmiş bir F-16 uçağı olan X-62A Değişken Uçuş Simülasyon Test Uçağı (VISTA) ile uçtu.
Planlanan uçuş programı kapsamında yazılım, sistem ve performansı test edilen X-62A, uçuş sırasında, simüle edilmiş bir tehdide karşı gerçek zamanlı olarak yanıt veren unsurlar kullanarak çeşitli taktik manevralar gerçekleştirdi. Yapay zeka tarafından gerçekleştirilen uçuşta sekreter Kendall ve güvenlik pilotu uçağa hiçbir müdahalede bulunmadı.
Lockheed Martin Skunk Works Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü John Clark, platformun havacılıkta yapay zeka entegrasyonunu ilerletmesindeki önemine dikkat çekti. Clark, “X-62A VISTA, yapay zeka geliştirme, test etme ve entegre etme çabalarımızın yanı sıra yapay zeka sertifikasyon standartlarını oluşturma çalışmalarımızda çok önemli bir platform” dedi.
Açık sistem mimarisi üzerine inşa edilen VISTA, diğer uçakların performans özelliklerini taklit etmesini sağlayan bir yazılımla donatıldı. 21 test uçuşunda 100.000 satırdan fazla uçuş açısından kritik yazılım güncellemeden geçti. VISTA’nın başlangıçtaki yetenekleri yeniden tasarlandı, revizyondan geçirildi ve kapsamlı bir şekilde yapısı genişletildi.
ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (Air Force Research Laboratory – AFRL) tarafından yürütülen geleceğe yönelik insansız muharip uçakların, insanlı savaş uçakları ile birlikte görev yapmasını sağlayacak yapay zeka temelli bir kabiliyet geliştirme projesi olan Skyborg, insanlı uçakların etkinliğini ve bekasını arttırmanın yanı sıra ABD’ye otonomi ve insan-makine işbirliği konusunda yeni deneyimler kazandıracak.
VISTA, yeni insansız araç tasarımları ile en son yapay zeka tekniklerinin geliştirilmesinin ve test edilmesinin paralel hale getirilmesine olanak tanıyacak. Bu durum, yeni araç sistemleri üzerinde odaklanmış testlerle birleştiğinde, insansız platformlar için otonomiyi hızla olgunlaştıracak ve taktiksel olarak uygun yetenekler sunacak.