İspanya Leopard filosunu yenileyecek
İspanya, emektar Leopard 2A4 tanklarının yerini almak üzere Leopard serisinin en güncel versiyonu olan 2A8 tanklarını satın almayı planlıyor.
Dünya savunma sanayisinin önde gelen oyuncuları, 21-23 Ocak 2025 tarihleri arasında Londra’da International Armored Vehicles (IAV) 2025 Fuar ve konferansında bir araya geldi. Konferans sırasında İspanyol ordusunun bir temsilcisi silahlı kuvvetlerin uzun yıllardır hizmette olan ve bir kısmı Ukrayna’ya hibe edilen Leopard 2A4 tanklarının yerini alması amacıyla Leopard 2A8S tedarik etmeyi ayrıca Leopard 2E tank filosunu da (Leopard 2A6) Leopard 2EM seviyesine yükseltmeyi planladığı açıklamasında bulundu.
Şu anda İspanyol ordusunun hizmetinde 90’lı yıllarda envantere kattığı yaklaşık 80 Leopard 2A4 tankı bulunuyor. Öte yandan İspanya envanterindeki 30 Leopard 2A4 tankını Rusya’ya karşı Ukrayna’yı desteklemek amacıyla bu ülkeye hibe etti.
Leopard 2E'ye gelince, 1998'de İspanya, Leopard 2A6'ya dayalı ancak İspanyol ihtiyaçlarına göre uyarlanmış 239 Leopard 2E tankının üretim haklarını satın aldı. Santa Bárbara Sistemas firması 2003 ve 2008 yılları arasında tankların üretimini gerçekleştirdi.
Fuerza 35 projesi kapsamında Leopard 2E filosu, kapsamlı bir modernizasyona tabi tutulacak. 2032 yılına kadar tamamlanması hedeflenen modernizasyon ile tankların komuta, kontrol, iletişim ve koruma seviyesi yenilenecek.
Teklif edilen yenilikler arasında Rheinmetall L55-A1 topu, ilave zırh, lazer uyarı sistemi, anti-tank tehdidinin yanı sıra insansız hava araçlarına karşı koruma sağlamak üzere aktif koruma sistemleri (APS) ve uzaktan kumandalı silah istasyonları bulunuyor. Gövde altı koruma ve sis koruma sistemlerinin yanı sıra hareket kabiliyeti ve durumsal farkındalıkta da iyileştirmeler planlanmaktadır.
Leopard 2 ailesinin en yeni üyesi
120 mm/L55 yivsiz top ile donatılan Leopard 2A8’in diğer silah sistemleri arasında 12,7 mm makineli tüfeğe sahip uzaktan kumandalı silah istasyonu ile 7,62 mm makineli tüfek yer alıyor. 67 ton ağırlığındaki Leopard 2A8, 70 km hıza ulaşabiliyor. 400 km operasyonel menzile sahip olan tank 7,7 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindedir.
Koruma seviyesi Leopard 2A4, 2A6 ve 2A7 versiyonlarına göre oldukça yüksek olan Leopard 2A8 güdümlü mühimmatlara karşı yeni nesil çok katmanlı zırha sahiptir. Öte yandan korumasını daha da güçlendiren ek bir pasif zırh kiti ile donatılan tankta bunlara ilaveten İsrailli Rafael savunma şirketi ürünü Trophy Aktif Koruma Sistemi yer alıyor.
Tank, savaş alanındaki etkinliğini arttırmak için KBRN sistemi, yakıt ön ısıtıcısı, iklimlendirme sistemi, yangın söndürme sistemi, termal görüntüleme sistemi, yeni iletişim sistemi, yardımcı güç ünitesi gibi birçok modern ekipman ile de donatılmıştır.






Benzer
MKE TOLGA dronlara karşı
Estonya 'K239 Chunmoo' için imzayı attı
BAE Systems ve Rheinmetall'den "CV90120" için işbirliği
Birleşik Krallık ve Ukrayna ortak topçu sistemi üretecek
Ukrayna için 'Skyranger 35' imzası atıldı
FNSS'in "hibrit" çözümü Almanya'da vitrine çıktı
‘BORAN’ Kuzey Makedonya'da sahada
Otokar TULPAR Slovakya'da kısa listeye kaldı