Güney Kore gözünü ABD pazarına dikti
Paylaş
Askeri teknoloji ve yeteneklerini geliştirerek, ulusal savunma kabiliyetini güçlendirmeye yönelik dev adımlar atan Güney Koreli savunma firmaları ihracatı artırmaya devam ederken dünyanın en büyük pazarı olan ABD pazarına da girmeye çalışıyor.
Kore savaşının ardından ABD lisansı ile makineli tüfekler, tanksavar roketleri, topçu silahları ve diğer silah sistemlerini yerli olarak üretmeye başlayan Güney Kore, akabinde ABD ve Batı ülkelerinden teknoloji transferi ve üniversite-sanayii işbirliğiyle savaş uçağı, helikopter, tank, zırhlı araç, çeşitli sınıflarda savaş gemisi ve denizaltıların yanı sıra füze ve uzay teknolojilerinde önemli bir aşama kaydederek dünyanın önde gelen silah üreticilerinden biri haline geldi. Dünyanın bir çok ülkesinde savunma sanayii ihracatında önemli başarılara imza atan Güney Kore gözünü ABD pazarına dikti.
Hedef ABD pazarı
Hanwha Aerospace Perşembe günü yaptığı açıklamada çok amaçlı insansız kara aracı Arion-SMET’in Aralık ayında Hawai adasında ABD Ordusu ve Deniz Piyadeleri ile bir saha testini tamamladığını duyurdu. Koreli bir insansız kara aracı geliştiricisi ilk kez ABD Savunma Bakanlığı’nın yurtdışı saha testlerine katılmış oldu.
Hanwha Aerospace’in kara sistemleri iş grubunun başkan yardımcısı Seo Young-woo, “Arion-SMET’in ABD’nin Dış Karşılaştırmalı Test (FCT) programına katılımı ve olası başarısı gelecekte ABD ve diğer ülkelerin İnsansız Kara Araçları pazarlarında rakip ürünlere karşı güçlü bir aday olduğunun kanıtıdır” dedi. FCT katılımının ardından Hanwha Aerospace, ABD ordusunun küçük çok amaçlı ekipman taşıma programı için de rekabet etmeyi planlıyor.
Korea Aerospace Industries (KAI), ABD Hava Kuvvetleri’nin taktik eğitim uçağı projesini ve ABD Donanması’nın 2024’ten itibaren 500 adet hafif savaş uçağı tedarikini hedefleyen gelişmiş taktik eğitim uçağı projesini kazanmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaçla KAI, değeri 35 milyar doların üzerinde olan proje kapsamında şirketin hafif savaş uçağı FA-50’nin yükseltilmiş bir versiyonunu geliştirmek için ABD’li savunma devi Lockheed Martin ile iş birliği yapıyor.
Koreli firma, Polonya Hava Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda 3 milyar dolar değerinde toplamda 48 adet FA-50 eğitim ve hafif taarruz uçağı tedariki için 16 Eylül 2022’de anlaşma sağlamıştı. Şu ana kadar 12 adet FA-50 Block 10 versiyonunda uçak teslim edildi. Geriye kalan 36 adet Block 20 varyantında olacak olan uçağı 2025-2028 yılları arasında teslim etmeyi planlıyor.
LIG Nex1 geçtiğimiz ay ABD’li dört ayaklı robot geliştiricisi Ghost Robotics’in yüzde 60 hissesini satın almak üzere 240 milyon dolarlık bir yatırım yaptığını açıkladı. Philadelphia merkezli şirket, zorlu arazilerde hareket kabiliyetine sahip ve hali hazırda ABD ordusu tarafından kullanılan dört ayaklı bir robot olan 60 Q-UGV modeliyle tanınıyor. LIG Nex1’in Ghost Robotics’i devralmasının Koreli firmanın ABD pazarına girmesi için bir köprü görevi görmesi bekleniyor.
4. büyük silah ihracatçısı olacak
Güney Kore Devlet Başkanı yeni yıl konuşmasında yönetimin ülkeyi 2027 yılına kadar dünyanın dördüncü büyük silah ihracatçısı haline getirme hedefini yineledi. Yeol, hükümetin ülkenin savunma sektörünü ulusal stratejik bir endüstri olarak geliştireceğini ve ihraç ürünleri ile yurtdışı pazarını çeşitlendireceğini vurguladı.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI’ye göre, ülkenin silah ihracatı 2018-2022 yılları arasında yüzde 74 oranında artarken, Kore son dönemde dünyanın en büyük 10 silah tedarikçisinden biri haline geldi. Kore savunma sanayisinin 2022 yılında 17,3 milyar dolarlık rekor silah ihracatının ardından geçen yıl 14 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiği tahmin ediliyor.
Güney Kore için küresel savunma sanayinin doğası ve ABD ordusunun durumu göz önüne alındığında, ABD ordusundan bir sipariş almak, maddi boyutu ne olursa olsun bir anlaşmadan daha fazlası anlamına geliyor. Bu sebeple Koreli savunma firmaları Amerikan pazarına girmek için ellerinden geleni yapıyorlar.
Batı’daki savaş Doğu’ya yaradı
Rusya – Ukrayna Savaşı ile birlikte Avrupa’da savunma ve güvenlik harcamalarında önemli bir artış yaşandı. Polonya başta olmak üzere Norveç, Finlandiya, Romanya, Estonya gibi bir çok Avrupa ülkesi hem ordularının kabiliyetlerini artırmak hem de Ukrayna’ya askeri yardım sağlamak için milyar dolar değerinde yeni silah siparişleri veriyorlar. Polonya, özelinde 2022 yılında Güney Kore’ye onlarca milyar dolarlık FA-50 savaş uçağı, K2 Black Panther tankı, K9 Kundağı motorlu obüs ve K239 Chunmoo ÇNRS sistemi siparişi verdi yada teslim almaya başladı. Öte yandan hava ve kara sistemlerinde Polonya ile önemli projelere imza atan Güney Kore, uzun süredir devam eden bir kaç milyar dolar değerinde olan ve dört denizaltının inşasını kapsayan Orka programı kapsamında bu ülkeye KSS III havadan bağımsız tahrikli dizel-elektrik denizaltı teklif ediyor. Kore bu programda İsveç’in A26 Blekinge sınıfı, Alman Type 212CD ve Fransız Scorpene SSK gibi platformları ile rekabet halindedir.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, küresel çapta daha fazla füze, tank, top mermisi ve diğer mühimmat üretimine yönelik bir çabayı teşvik etti. Bu dönemde çok az ülke, üretimini Güney Kore kadar hızlı bir şekilde arttırabildi. ABD ve İngiltere, Ukrayna’ya sağladığı silah desteği nedeniyle füze ve mühimmat stoklarında ciddi şekilde azalma yaşıyor. Özellikle Ekim ayında başlayan Gazze saldırısı sonrasında mühimmat stokları hızla azalan İsrail’in de mühimmat talebinde bulunması ve bu iki ülkeye en fazla askeri desteği sağlayan ABD’nin mühimmat depolarındaki erime hızı üretim kapasitesini geride bıraktı. Bu noktada her iki ülkede Güney Kore ile yüz binleri bulan adetlerde mühimmat tedariki için anlaşmalar yaptı.
Bilim, Teknoloji ve Güney Kore
Savunma sanayii alanında önemli bir savunma kabiliyetine sahip olan Güney Kore, ülkenin ekonomik büyümesini ve sanayileşmesini teşvik eden bir yapıya sahiptir. Yüksek teknoloji gerektiren ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimini gerçekleştiren Kore, bu sayede bilim ve teknoloji alanındaki yeteneklerini geliştiriyor ve ekonomik kalkınma sürecinde önemli atılımlar yapıyor.
Güney Kore, ana silah sistemlerinin yerli olarak üretilmesi, millileştirilmesi ve teknoloji transferi ile yerli savunma sanayii altyapısını güçlendirmiştir. Bu sayede ülkenin savunma ihtiyaçlarını daha bağımsız bir şekilde karşılamış ve dışa bağımlılığı azaltarak önemli bir ihracatçı haline gelmiştir.
Bu durum, uluslararası savunma ihracatında yalnızca muazzam bir satış başarısı yakalamakla kalmamış Güney Kore’ye önemli bir prestijde sağlamıştır.