Hindistan’dan “Spike” alımı
Share

Hindistan Savunma Bakanlığı, Kalyani Rafael Advanced Systems (KRAS) ile Spike tanksavar güdümlü füzelerin (ATGM) tedariki için 34.7 milyon dolar değerinde bir sözleşme imzaladı.
KRAS tarafından 28 Ağustos’ta yapılan basın açıklamasına göre siparişin “önümüzdeki 12 ay içinde gerçekleştirilmesi” bekleniyor. Hindistan Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecek Spike ATGM’lerin hangi versiyonu olduğuyla ilgili olarak ise bilgi paylaşılmadı.
Bu tedarik, Çin ve Pakistan sınırlarında tırmanan gerilim göz önüne alındığında Hindistan Ordusu için oldukça büyük bir öneme sahip. Spike ATGM’ler sadece ordunun tanksavar yeteneklerini geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda sığınaklar ve müstahkem mevkiler de dahil olmak üzere çeşitli hedeflere saldırmak için çok yönlü bir platform sağlayacaktır.
KRAS, Bharat Forge savunma iştiraki olan Kalyani Strategic Systems (KSSL) ile İsrailli Rafael Advanced Defense Systems (Rafael) arasında bir ortak girişim şirketidir. KSSL grubun %51’ine, Rafael ise %49’una sahiptir.

İsrailli Rafael Savunma Sistemleri tarafından geliştirilen tek er, zırhlı araçlar, saldırı helikopterleri ve deniz platformları tarafından kullanılabilen Spike tanksavar güdümlü füze ailesi (ATGM), başta İsrail olmak üzere aralarında Hollanda, Romanya, Şili, Kolombiya, Finlandiya, Almanya, Polonya, İtalya, Peru, İspanya, Belçika, Brezilya, Kanada, Ekvator, Estonya, Litvanya, Letonya, Slovenya, Slovakya, İngiltere, Hindistan, Filipinler ve Singapur’un da bulunduğu 38 ülkenin savunma güçleri tarafından kullanılmaktadır.
Rafael dünya çapında 45’ten fazla farklı platformdan fırlatılabilen 30.000’den fazla Spike füzesi satmıştır.

Spike tanksavar füze ailesi
Spike ailesi tek er tarafından gece ve gündüz kullanımı için uygun, 10 kg ağırlığında, her tür zırhlı araç ve muharebe tankının etkisiz hale getirilmesinde kullanılan at-unut özelliği olan 50m ile 2km arasında menzile sahip kısa menzilli Spike-SR, 500m ile 1,5km arasında menzile sahip Spike FireFly, at-unut özelliği bulunan 2,5km menzile sahip Spike-MR ve 5,5km menzile sahip fiber optik kablo veya radyo frekansı (RF) veri bağlantısı kullanan yapay zeka algoritması tarafından desteklenen arayıcı başlık, birden fazla hedefe karşı hedefe kilitlenmeyi sağlayan akıllı hedef izleme özelliklerine sahip beşinci nesil uzun menzilli Spike-LR2 ve 10km ile 16km arasında menzile sahip genişletilmiş menzilli Elektro Optik güdümlü ayrıca yüksek çözünürlüklü kızılötesi ve gündüz sensörlerine ve çok yüksek zırh delme kabiliyetine sahip 34 kg ağırlığında Spike-ER2 sisteminden oluşuyor.

Ailede ayrıca menzili helikopterden 50 km ve karadan ateşlendiğinde 32 km’ye kadar ulaşabilen GPS, lazer işaretleme olmaksızın pasif olarak hedefe angaje olabilen, son derece gelişmiş bir elektro-optik güdüm ünitesi barındıran altıncı nesil Spike görüş hattı dışı (NLOS) füzesi de bulunmaktadır. NLOS, çift modlu elektrooptik/kızılötesi arayıcı ve gerçek zamanlı kriptolu radyo frekanslı çift yönlü veri bağına sahip. Füze, yüksek infilaklı tanksavar, zırh delici parçacık etkili ve parçacık etkili olmak üzere üç farklı harp başlığı ile donatılabiliyor.