Deniz

Almanya donanmasını güçlendirecek

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte Avrupa’da artan güvenlik kaygısıyla birçok ülke mevcut muharebe kabiliyetini artırma kararı aldı. Uzun yıllar savunma kapasitesini belli bir seviyede tutan Avrupa Birliğinin baş aktörü konumundaki sanayi devi Almanya da ordusunu modernize etme konusunda çalışmalara başladı.

Rusya’nın saldırgan politikası karşısında mevcut hava ve kara gücünü modern sistemler ile donatmak için bir çok projeye imza atan Almanya, donanmasının savaş kabiliyetini de kısa vadede pragmatik çözümlerle arttırmayı hedefliyor.


Bu kapsamda F123 Brandenburg ve F124 Sachsen sınıfı fırkateynler modernize edilerek güncel tehditlere cevap verecek hale getirilecek.

Ayrıca Iris-T SLM hava savunma sisteminin F125 Baden-Württemberg sınıfı fırkateynlere entegrasyonuna yönelik bir fizibilite çalışması da başlatıldı. Bu çalışmanın sonucunda önümüzdeki yılın başlarında F125 gemisinden ilk canlı atış testlerinin başlanması planlanıyor.

Ayrıca, Alman Donanmasının bugüne kadarki en büyük savaş gemilerinin inşasına da devam ediliyor. Hollandalı Damen Shipyards Group, NVL Group işbirliğiyle Almanya’nın Wolgast kentindeki Peene tersanesinde 5 Aralık 2023 tarihinde düzenlenen törenle F126 fırkateynlerinin inşasına resmen başlandı. Yeni F126 fırkateynleri Alman Donanması tarafından bugüne kadar inşa edilen en büyük gemiler olacak.

Gemilerin tamamı Almanya’da Wolgast, Kiel ve Hamburg’daki tersanelerde inşa edilecek ve ilk teslimat 2028 yılında gerçekleştirilecek. 4 geminin teslimatının 2031’e kadar tamamlanması hedefleniyor. Ayrıca, F126 sınıfı fırkateynlere lojistik destek sağlamak amacıyla önümüzdeki yıldan itibaren sistem destek merkezi de kurulacak.


Öte yandan Alman donanması düşman denizaltıları tespit etmek, mayın tespiti ve akustik istihbarat toplamak için İsrailli IAI ve thyssenkrupp Marine Systems arasında işbirliği ile yürütülen insansız su altı aracı BlueWhale’de bu yıl içinde test etmeyi hedefliyor.

Gündemde olan bir diğer konu ise insansız hava araçlarına karşı savunma amacıyla su üstü gemilerinde yüksek patlayıcılı havada infilak mühimmat kullanmak. Bu yönde de mühimmat üreticisi firmalar ile görüşmeler başladı. Ayrıca Ukrayna savaşı ile ortaya çıkan mühimmat sıkıntısı sebebiyle donanma için daha fazla mühimmat tedarik edilecek.


Almanya denizaltı savunma kabiliyetlerine odaklanacak

Denizaltı tehdidine karşı muharebe yeteneği olan F126 sınıfı fırkateynlerin hizmete girmesi ile önemli bir kabiliyet kazanacak olan Alman Deniz Kuvvetleri bunun yanı sıra P-8 Poseidon deniz karakol uçağının tedariki ile savunma, istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) alanında stratejik bir yeteneğe sahip olacak. Almanya Poseidon’lar ile Norveç, İngiltere ve Kanada ile birlikte Kuzey Amerika’dan Atlantik üzerinden Avrupa’ya uzanan deniz yollarını açık tutmayı amaçlıyor.


Diehl Defence ve thyssenkrupp Marine Systems’den oluşan bir konsorsiyum tarafından geliştirilmekte olan ve denizaltıların havadan gelebilecek saldırılara karşı kendilerini koruması için sualtında torpido tüpünden ve denizaltı dalış durumundayken fırlatılan IDAS hava savunma füzesinin seri üretim aşamasına geçmesi yönünde finansman sağlanması amacıyla bir yasa tasarısının yıl sonuna kadar Federal Meclis’e sunulması bekleniyor.

Denizaltıdan fırlatılan IDAS hava savunma füzesinin ilk deneme atışı 2008 yılında Alman Deniz Kuvvetleri’ne ait Tip 212A tipi U-33 denizaltısından gerçekleşmişti. Havadan havaya kısa menzilli IRIS-T füzesi baz alınarak tasarlanan alçak irtifada uçuş yapan hava araçlarına karşı kullanılacak olan IIR arayıcı başlığı ile donatılan füzenin menzili 15 km’dir.