Fransız Naval Group tarafından Yunan donanması için inşa edilen Kimon (Belharra) sınıfı ikinci fırkateyn Nearchos denize indirildi.
Yunanistan Savunma Bakanlığı tarafından 19 Eylül 2024 tarihinde yapılan açıklamaya göre Naval Group, Yunanistan’ın Kimon (Belharra) sınıfı fırkateynlerinden ikincisi olan Nearchos’u Fransa’nın Lorient kentindeki tersanesinde suyla buluşturdu.
Uzun bir süredir modern suüstü unsurlardan mahrum olan Yunan donanmasına önemli bir kazanım sağlayacak olan fırkateynin önümüzdeki günlerde donatım faaliyetlerine başlanacak. 2021 yılının sonunda hayata geçirilen projede tedarik edilecek üç fırkateynin 2025-26 arasında teslim edilmesi hedefleniyor. Dördüncü geminin satın alınması yönünde görüşmelerin de yakın zamanda başlaması bekleniyor.
Nearchos fırkateyni 4.460 ton deplasmana ve 122 metre uzunluğa, 17,7 metre genişliğe sahip. Tahrik sistemi, geminin 27 knot hıza ulaşmasını sağlayan 32.000 kW güç sağlayan Kombine Dizel ve Dizel (CODAD) kombinasyonundan oluşuyor. Fırkateyn, maksimum 27 knot hıza çıkabilirken 15 knot seyir hızında ise 5.000 deniz mili menzile ulaşabiliyor ve 45 güne kadar görev yapabiliyor.
Çok amaçlı görevler için tasarlanan gemi, asimetrik tehditlere karşı üstün yeteneklerinin yanı sıra hava, su üstü ve su altı savunma harbi için gelişmiş yeteneklere sahip olup, modern elektronik harp sistemlerinin yanı sıra tespit edilen hava hedefini 350 km, su üstü hedefleri ise 80 km+ menzile kadar takip edebilen Thales SeaFire AESA radarı ve CAPTAS-4 sonar gibi son teknoloji sistemlerle donatıldı.
Fırkateynin ana silah sistemleri arasında MBDA ve Thales ürünü 8 adet Exocet MM40 B3C füzesi, 32 adet Aster-30 hava savunma füzesi, RAM sistemi, 76 mm top ve MU90 torpido sistemi yer alıyor.
HS Nearchos aynı zamanda SCALP seyir füzeleri ile de donatılacak ve böylece 1000 km’nin üzerindeki hedeflere hassas saldırılar gerçekleştirilebilecek. Bu kabiliyet Yunan Donanması’nın uzun menzilli vuruş kapasitesini arttırma hedefini ortaya koyarken, Yunan Savunma Bakanı Dendias bu sistemin diğer gemilere dahil edilmesi için görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
Fransa tarihsel olarak Türkiye ile ilişkilerinde Yunanistan’ı desteklemiştir. Özellikle iki ülke, üçüncü bir ülkeyle savaş halinde her ülkenin diğerinin askeri yardımına katılmasını öngören 28 Eylül 2021’de Paris’te imzalanan Savunma ve Güvenlik İş Birliğine Yönelik Stratejik Ortaklık Anlaşması ile Yunanistan ve Fransa arasındaki ilişkiler zirveye ulaşmıştır. Bu anlaşma ile Fransa başta Doğu Akdeniz’de olmak üzere bölgede etkinliğini arttırmayı hedeflerken Yunanistan Fransız silah şirketleri için iyi bir pazar haline gelmiştir.
Yunanistan Deniz Kuvvetleri, ciddi bir modernizasyon problemi ile karşı karşıyadır. Hali hazırda donanmanın envanterinde 1990’lı yılların başında hizmete girmeye başlayan 4 adet Hydra (MEKO 200HN) sınıfı fırkateyn ile 40’lı yaşlarında olan 9 adet Elli (Eski Hollanda Kortenaer) sınıfı fırkateyn yer alıyor. Bu gemilerin günümüz muharebe ortamında silah sistemlerinin ve elektronik alt sistemlerinin yetersizliğinin yanı sıra Türk donanmasının artan kabiliyeti ile ortaya çıkan güç dengesizliği uzun süredir Yunan makamlarını yeni platformların alınması yönünde arayışa sevk etmiştir.
Fransa’dan tedarik edilen Kimon (Belharra) sınıfı fırkateynler, Yunanistan’a, Türkiye ile deniz kuvvetleri dengesinde mevcut su üstü unsurlarına kıyasla önemli bir kapasite artışı sağlayacaktır.
Yunan Donanmasının omurgasını oluşturacak olan bu tedarik Doğu Akdeniz’in değişen jeopolitik dengelerinde Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile birlikte kendisine bir yer açma çabası içinde olan Yunanistan için önemli bir dönüm noktasının başlangıcıdır.