Estonya, Fransa’dan 12 adet CAESAR 155 mm kundağı motorlu obüs sistemi alacak.
Rusya-Ukrayna savaşı ile topçu sistemlerinin muharebe sahasında hem taarruz hem de savunmada kritik rol oynaması bir çok ülkeyi bu sistemleri envanterine katmaya yöneltiyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle ordusunu modern sistemler ile donatmaya çalışan ve bu yönde Güney Kore’den K9 Thunder 155 mm kundağı motorlu obüs sistemini envanterine ekleyen Estonya son olarak 2023 yılında açtığı ve aralarında Zuzana 2 (Slovakya), DITA (Çekya), T-155 Yavuz (Türkiye), Archer (İsveç) ve Caesar (Fransa)’ın yer aldığı ihalenin sonucunda kararını CAESAR’dan yana kullandı.
Estonya, Fransız Savunma Tedarik Ajansı (DGA) ve KNDS ile Paris’te düzenlenen dünyanın en büyük savunma sanayi fuarlarından biri olan Eurosatory 2024’te 12 adet Caesar 155mm kundağı motorlu obüsün tedarikini kapsayan bir sözleşme imzaladı. Sözleşme ilave altı adet sistemin opsiyonunu da içeriyor. CAESAR obüslerinin ilk partisinin 2024 yılı sonuna, geri kalanların ise 2025 yılı ortasına kadar teslim edilmesi planlanıyor.
Obüsler, Estonya Ordusu içerisinde yeni kurulan üçüncü kundağı motorlu topçu taburunda hizmet verecek.
Fransız Nexter Group tarafından geliştirilen sistemin ilk prototipi 1994 yılında kamuoyuna tanıtıldı. Fransız Ordusuna ilk teslimatlar 2003 yılında başladı.
CAESAR, atışa hazırlık, ateş idaresi ve atış kontrol işlemlerinin bilgisayar yardımıyla yerine getirilmesi ve diğer ateş destek unsurlarına sayısal entegrasyonunu sağlayan bilgisayarlı Gelişmiş Atış Kontrol Sistemine (AFCS), navigasyon ve hedef belirleme sistemine sahiptir. Obüs, ateş gücü, operasyonel ve taktik hareket kabiliyeti, düşük operasyon, bakım ve idame maliyetleri ile kullanıcısına avantaj sağlıyor.
42 km klasik, roket destekli mühimmatı ile 50 km’nin üzerinde atış menziline sahip olan sistem IL-76, C-17 ve A400M gibi nakliye uçakları tarafından taşınabiliyor. Kundağında 18 mühimmat taşıyabilen 30 ton ağırlığındaki araç, yüksek hareket kabiliyeti ve kısa süre içerisinde mevziiye girip dakikada 6 atış yaptıktan sonra terk edebilme özelliği ile askeri birliklere büyük avantaj sağlıyor.
CAESAR başta Fransa olmak üzere 10 ülke ordusu tarafından hizmete alındı. Fransız ordusunca Afganistan, Irak ve Mali’de düzenlenen operasyonlarda da kullanılan CAESAR’lar Rusya’nın işgaliyle Ukrayna ordusunca hizmete alınmış ve ülkenin topçu yeteneklerini geliştirmede kritik rol oynamıştır. Hali hazırda 600’den fazla CAESAR hizmette veya sözleşmeye bağlanmış durumdadır.