Romanya, Güney Kore ile 1 milyar dolar değerinde K9 Kundağı Motorlu Obüsünün tedarik anlaşmasını imzalamaya hazırlanıyor.
Güney Kore ve Romanya basınında yer alan haberlere göre iki ülkenin yaklaşık 1 milyar ABD doları değerinde 54 adet K9 Thunder ile 36 adet mühimmat taşıyıcı aracı, mühimmat, yedek parça ve eğitimi kapsayan anlaşmayı yakın bir zamanda imzalayacağı bilgisine yer verildi.
Güney Kore savunma Bakanı Shin Won-Sik’in önümüzdeki ay Romanya’ya düzenleyeceği resmî ziyarette iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin ele alınmasının yanı sıra K9 Thunder obüsünün üreticisi olan Hanwha Aerospace şirketinin temsilcileriyle sözleşmenin son halinin tamamlanıp imza aşamasına getirilmesi bekleniyor. Güney Kore hükümeti sözleşmeyi bu yılın ilk yarısında imzalamayı hedefliyor.
Uluslararası arenada kendine önemli ve sağlam bir yer bulan hali hazırda yedi ülkede yaklaşık 1800 adet hizmet veren K9 Thunder, küresel pazar payının yüzde 50’sinden fazlasını elinde tutuyor.
Standart mühimmat kullanıldığında 30 km’ye kadar atış menziline sahip kundağı motorlu obüs, roket destekli mühimmat ile menzilini 40 km üzerine çıkarabilmektedir. Sistem, her 15 saniyede üç mermi ya da dakikada altı ila sekiz mermi maksimum atış hızına sahiptir.
K9 sistemi Estonya, Finlandiya, Hindistan, Norveç, Polonya, Güney Kore ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 7 ülkede aktif olarak hizmet verirken, önümüzdeki yıllarda Avustralya ve Mısır’ın da K9 sistemlerini yakın zamanda kullanıma alması bekleniyor.
Romanya, yabancı ortaklıklar yoluyla askeri kapasitesini ve bir ülkeye bağlı kalmadan ürün çeşitliliğini artırmayı amaçlıyor. Geçen yıldan bu yana Güney Kore ile yapılan görüşmeler ve müzakereler temelinde geliştirilen bu ilişki, sadece K9 Obüsü değil çeşitli savunma ürünlerini de kapsıyor.
Romanya’nın açtığı Türkiye’den T-155 Fırtına obüsü ve Almanya’dan PzH2000 obüslerinin katıldığı ihaleyi Güney Koreli Hanwha şirketinin ürünü K9 Thunder’ın kazanmasıyla başlayan ilişkilerin K2 Tankı, Redback Zırhlı Muharebe Aracı, M-SAM-II Hava Savunma Sistemi, radar sistemleri gibi çeşitli savunma sistemlerini de kapsaması planlanıyor.
Güney Kore askeri teknolojilerde merkez ülkelerden biri olma yolunda ilerliyor
Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle Avrupa’da başlayan silahlanma yarışı Güney Kore’yi özellikle Doğu Avrupa’da ön plana çıkardı. Polonya başta olmak üzere Norveç, Finlandiya, Romanya, Estonya gibi bir çok Avrupa ülkesi hem ordularının kabiliyetlerini artırmak hem de Ukrayna’ya askeri yardım sağlamak için Güney Kore’ye milyar dolar değerinde yeni silah siparişleri verdi.
Son dönemde dünyanın en büyük 10 silah tedarikçisinden biri haline gelen Kore, 2027 yılına kadar dünyanın dördüncü büyük silah ihracatçısı olmayı hedefliyor. Ülkelerin Kore savunma sanayisi ürünlerini tercih sebepleri arasında ABD ve Batı ülkelerine göre teknoloji transferi konusunda daha esnek davranması, finansal destek, uygun maliyet ve ortak üretim gibi hususlar yer alıyor.