Fransa nükleer caydırıcılık yeteneğini denizaltılar ile yeniliyor. Fransa Deniz Kuvvetleri’nin 2. Suffren sınıfı nükleer tahrikli denizaltısı hizmete girdi.
Fransız Donanması’nın ikinci Suffren sınıfı nükleer tahrikli denizaltısı Duguay-Trouin 4 Nisan 2004 tarihinde aktif göreve başladı. Naval Group firması tarafından inşa edilen sınıfının ikinci denizaltısı olan Duguay-Troin, Mart 2023 ayında seyir tecrübelerine başlamıştı. Akdeniz ve Atlantik Okyanusunda gerçekleştirilen deniz denemelerinde denizaltının su altında su geçirmezliği, manevra kabiliyeti, savaş sistemi, silah ve gemideki tüm yüksek teknoloji ekipmanlarının performansı başarılı bir şekilde test edilerek aktif göreve hazır hale getirildi.
1980’lerden itibaren hizmette bulunan RUBIS Sınıfı denizaltıların değişimi maksadıyla Fransız Savunma Tedarik Ajansı (DGA) tarafından 1998 yılında başlatılan Barracuda programı kapsamında Naval Group firması tarafından 2007 yılında inşasına başlanan Suffren sınıfının ilk denizaltısı olan Suffren kızağa konmuş, Ağustos 2019’da denize indirilmesini müteakip Haziran 2022 itibariyle Fransız donanmasına katılmıştı. Üçüncü denizaltı Tourville ise 20 Temmuz 2023 de kızaktan indirilmişti. 2030’a kadar Fransız Deniz Kuvvetlerine katılacak 6 adet denizaltının inşasını kapsayan programda geri kalan de Grasse, Rubis ve Casabianca denizaltılarının ise inşa çalışmaları devam ediyor.
30 yıldan fazla kullanım ömrüne sahip olacak olan Suffren sınıfı denizaltılar, 2060 yılına kadar Fransız denizaltı filosunun omurgasını oluşturacak.
99 metre uzunluğa, 8.8 m genişliğe, 7,62 m su çekimine ve 5.100 ton deplasmana sahip 70 gün deniz seyri gerçekleştirebilen denizaltılar 350 metre derinliğe inebilirken azami 25 knot hıza ulaşabiliyor. Denizaltında 63 mürettebat ile özel görevler için 15 komando görev yapabiliyor.
Denizaltı, MBDA’nın deniz seyir füzeleri (NCM) sayesinde Fransız Donanmasına derin vuruş kabiliyeti sağlayacak. Ayrıca Naval Group tarafından üretilen F21 ağır torpido, MBDA’nın SM39 gemisavar füzesi, FG-29 mayınları denizaltının silahları arasında alıyor. Ayrıca denizaltı, “dalgıç kapağı” ve isteğe bağlı olarak su altı araçlarının konuşlandırılmasına olanak tanıyan kuru güverte bölümü sayesinde Özel Kuvvetlerin su altında gizlice konuşlandırılmasına da olanak tanıyor.
Suffren sınıfı denizaltılar birçok yeniliği üzerinde barındırıyor. Torpido tüpünden fırlatılan deniz seyir füzesi sayesinde denizaltı gizliliğini korurken düşman hattının derinliklerine saldırabiliyor. En son teknoloji ürünü sensörler denizaltılara üstün denizaltı savunma harbi ve istihbarat, gözetleme, keşif yetenekleri kazandırıyor.
Bakım kolaylığı sayesinde yılda 270 gün görev yapan başta savaş yönetim sistemi olmak üzere özel üretim denizaltı çelikleri, navigasyon ve iletişim, su altı akustik ve silah sistemleri ile Suffren sınıfı dünyanın en verimli denizaltılarından biri olarak kabul ediliyor.