Savunma sanayi ve ticari araçlar sektöründe faaliyetlerini sürdüren, farklı tip ve versiyonlardaki askeri araçları ve kule sistemleri 40’tan fazla ülkede, 60 son kullanıcıda hizmet veren Otokar, 2024 Yılı Faaliyet Raporu’nu yayınladı.
Türkiye’nin öncü milli savunma sanayi şirketi Otokar’ın faaliyet raporunda, savunma sanayi kısmı ile ilgili şu bilgiler yer aldı:
Otokar 2023 yılında Avrupa’dan Güney Amerika’ya, Afrika’dan Körfez ülkelerine kadar pek çok dost ve müttefik ülkeden yeni araç siparişleri almaya devam etti. Ülkemizde ve dünyanın pek çok farklı bölgesindeki alımları takip eden Otokar, zırhlı araçlarıyla kullanıcı testlerine katıldı.
Şirket; Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi iştirak şirketlerinin aracılığıyla da ilgili bölge ve coğrafyalardaki ihtiyaçları da yakından takip ediyor. Dünyanın farklı coğrafyalarında ve iklim koşullarında kendini kanıtlamış olan 500’den fazla Arma aracı beş ülkede dokuz kullanıcı envanterinde hizmet veriyor.
Arma ailesi, 2023’te iki önemli anlaşmaya imza attı. Otokar’ın Arma 6×6 aracı, Estonya Silahlı Kuvvetleri’nin zorlu değerlendirmesinde uluslararası rakiplerini geride bırakarak alım için tercih edildi. Estonya’dan alınan yaklaşık 130 milyon avro tutarındaki anlaşmayla Arma 6×6, ikinci kez bir NATO üyesi ülke envanterinde yer alacak.
Geçtiğimiz yıl Arma 8×8 zırhlı aracı da ilk kez Türkiye Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girdi. Türkiye’nin öncü kara sistemleri üreticisi olarak Otokar, global pazarlarda ürün, AR-GE, teknoloji transferi kabiliyetleriyle ülke ihracatına olan katkısını sürdürmeyi hedefliyor.
2023 yeni ürün ailesi
Otokar 2023 yılında, insansız zırhlı aracı Alpar’ı ve Arma II’yi ürünleri arasına ekledi. İnsansız olarak tasarlanmış ilk ağır kara aracı olan Alpar, Türkiye savunma sanayi için bir ilk olma özelliği taşıyor. Alpar’ın, 15 ton azami yüklü ağırlığı bulunuyor. Seri hibrit elektrikli tahrik altyapısına sahip, tamamen sessiz görev yapabilen, otonom ve uzaktan komutayla çalışma özelliği bulunan Alpar, düşük termal izi, uçakta taşınabilme özelliği ve hızlı değiştirilebilen batarya altyapısıyla dikkat çekiyor. Alpar’da kullanılan tüm çevre algılama ve karar verme algoritmaları yerli imkanlar ile geliştirildi. Otokar tarafından geliştirilen Adaptif Sürüş Destek Sistemlerine sahip araç, ilk kez gösterildiği IDEF Fuarı’nda kullanıcıların büyük beğeni ve takdirini kazandı.
Asimetrik tehditleri de göz önüne alarak geliştirilen Arma II 8×8, dünyada kendi sınıfındaki en yüksek balistik, mayın ve el yapımı patlayıcı (EYP) korumasını, yüksek arazi kabiliyetiyle birlikte optimum şekilde sunuyor. 40 ton azami yüklü ağırlığa ve 720 BG motora sahip Arma II, daha fazla taşıma kapasitesi ve daha fazla koruma özelliklerinin yanı sıra, 120 milimetre kalibreye kadar ağır silah sistemlerinin entegrasyonuna da imkan veriyor. Arma II, aynı zamanda Türkiye’nin ilk yerli motorlu 8×8 zırhlı aracı olma özelliği taşıyor. Arma II’yi geliştirirken Türkiye’nin kara sistemlerinde dışa bağımlılığını azaltmada önemli bir adım atmak isteyen Otokar, Arma II’de kendi kaynaklarıyla tasarladığı ve ürettiği transfer kutusu ile süspansiyon sistemini de kullandı. Soğutma paketi de dahil olmak üzere milli tasarım ve yerli üretim alt sistemler tercih etti. En önemli yeniliklerden biri de yerli motor alternatifini sunmak oldu.
Otokar 2023 yılında ayrıca Arma 8×8 Mobil Onarım ve Kurtarma Aracı varyantı ile Akrep II R Keşif ve Gözetleme Aracını da kullanıcılarıyla buluşturdu. Arma 8×8 Mobil Onarım ve Kurtarma Aracı, muharebe sahasında birlikte görev yaptığı hasar görmüş, devrilmiş, batmış paletli ve tekerlekli zırhlı araçların kurtarılması; her türlü bakım, onarım ve çekerek kurtarma faaliyetlerinin icrası; zemin düzeltilmesi ve engellerin kaldırılması faaliyetlerini süratli bir şekilde yerine getirebiliyor.
Şirket mevcut ürünleri üzerinde farklı tip ve varyantlarda araçlar konusundaki çalışmalarını da yıl boyunca sürdürdü.
Kürede tanıtıma devam
Otokar yıl boyunca savunma sanayi alanındaki geniş ürün gamını ve kabiliyetlerini fuarlarda sergiledi. Şirket, Türkiye’nin en önemli savunma sanayi fuarı IDEF’in yanı sıra, küresel ölçekte Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Peru, Brezilya gibi farklı coğrafyalardaki etkinlik ve fuarlarda tanıtımlarına devam etti.
Cironun yüzde 4’ü AR-GE çalışmalarına
Otokar, geleceğin ihtiyaçları doğrultusunda yeni ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi hedefiyle çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Sakarya’da bulunan tesisler, otomotiv sektöründe dünyanın sayılı merkezleri arasında yer alan AR-GE Merkezi’ne sahip. Şirketin AR-GE alanındaki yetenekleri arasında ürün geliştirme amaçlı CAD programları, prototip atölyeleri ve yazılımları, bilgisayar destekli analiz ve simülasyon yazılımları, test amaçlı düzenekler ve yazılımlar yer alıyor. Şirket, 2023 yılında cirosunun yüzde 4’ünü AR-GE harcamalarına ayırmıştı. Otokar 2023 yılında, aktifleştirilen AR-GE harcamalarıyla birlikte yaklaşık 72,6 milyon ABD doları yatırım harcaması gerçekleştirdi.
667 milyon dolar İhracat
2023 yılında 667 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Otokar’ın cirosu 27 milyar TL oldu.
Yıllık 700 adet askeri araç üretim kapasitesi ile büyük bir üretim gücüne sahip olan Otokar, 2023 yılında ürettiği 312 adet askeri aracın 305 adedinin satışını gerçekleştirdi. 2022 yılında üretim adedi 216, satış ise 214 adet olarak gerçekleşmişti. Bu durum üretimde %44, satışta ise %43 artış olduğunu gösteriyor.
Şirket, 1 Ocak – 31 Aralık 2023 döneminde toplam 6.251.431 TL tutarında savunma sanayii araçları satışı gerçekleştirdi. 2022 döneminde ise bu tutar 5.237.623 TL olarak gerçekleşmişti.