Fransa, Dassault Aviation’a 42 yeni Rafale savaş uçağı için 5,5 milyar dolarlık sipariş verdi.
Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı 12 Ocak 2024’te yaptığı açıklamada, Fransız Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Dassault Aviation ve Thales, Safran ve MBDA ile 2027-2032 yılları arasında teslim edilmek üzere 42 adet Rafale F4 savaş uçağı için 5 milyar Euro’nun (5.5 milyar dolar) üzerinde bir sipariş verildiğini duyurdu.
Böylelikle verilen beşinci paket sipariş ile Fransa’nın elindeki Rafale sayısı 234’e çıkacak. Rafale, 2004 yılında Fransız Donanması ve 2006 yılında Fransız Hava Kuvvetleri’nde hizmete girdi ve Afganistan, Libya, Mali, Irak ve Suriye’de görev yaptı.
Dassault, Mısır, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Endonezya’nın da aralarında bulunduğu ülkelere toplam 261 adet Rafale ihraç etti. Ayrıca Yunanistan ve Hırvatistan da Fransız Hava Kuvvetleri’nden 12’şer adet ikinci el Rafale satın aldı.
Fransız Pençesi: Rafale
Gelişmiş RBE2 AESA radar (200 km’nin üzerinde menzile sahip), elektronik harp, muhabere sistemleri ve art yakıcılar kullanılmadan süpersonik hıza ulaşması ile Rafale’ler yüksek güç-ağırlık oranına sahip çok rollü bir savaş uçağıdır.
Delta kanat tasarımına sahip uçağın burun bölümünde manevra artırıcı ‘kanart’ yer alıyor. Bu tasarım sayesinde Rafale yüksek manevra gerektiren uçuşlarda çevikliğini kaybetmeden uçuşunu yerine getirebiliyor. Öte yandan hava girişleri radar kesitini (RCS) azaltmak için özel olarak tasarlanan uçağın üretim sürecinde kompozit malzemeler yoğun olarak kullanıldı.
Özellikle AESA radarın yüksek çıkış gücü ve uzun menzili, Rafale’nin Meteor gibi uzun menzilli havadan havaya füzeleri kullanmasına olanak sağlıyor. AESA radarlarının bir diğer özelliği de hava ve kara tehditlerine karşı uçağın dahili Elektronik Harp (EW) sistemi olan Thales tarafından MBDA ortaklığıyla geliştirilen SPECTRA (Uçak Tehditlerine Karşı Kendini Koruma Ekipmanı) ile entegre çalışabilmesidir.
Rafale, ASMPA (Orta Menzilli Havadan Karaya Füzesi), nükleer savaş başlığı taşıyan süpersonik seyir füzesi, SCALP Seyir Füzesi, Exocet Gemisavar Füzesi, MICA Havadan Havaya Füze ve METEOR RamJet İtkili Havadan Havaya Füze, ve AASM havadan karaya mühimmat gibi geniş bir mühimmat ailesine sahiptir.
Rafale, geniş muharebe yarıçapı, gelişmiş aviyonik ve silah sistemleri göz önüne alındığında, Eurofighter Typhoon, Gripen ve F-16 Blok 70 gibi 4. nesil uçakların en başarılılarından biri olarak kabul ediliyor.