HÜRKUŞ ‘LGK-81’ attı
ASELSAN tarafından geliştirilen LGK-81 Güdüm Kiti HÜRKUŞ’a entegre edilerek başarılı bir test atışı gerçekleştirildi.
Roketsan ve TÜBİTAK SAGE ürünü L-UMTAS, CİRİT, MAM-L ve TOGAN gibi mühimmatlar entegre edilen HÜRKUŞ, son olarak ASELSAN geliştirdiği LGK-81 ile geçtiğimiz yılın Aralık ayı ortasında başarılı bir test atışı icra etti.
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, 2023 yılında yaşanan gelişmelere dair sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulundu. Akyol, ASELSAN tarafından geliştirilen LGK-81 Güdüm Kitinin HÜRKUŞ’a entegrasyonunu gerçekleştiğini ve bu yıl içerisinde atış denemesinin başarıyla gerçekleştiğini belirtti.
Öte yandan 2023 yılı içerisinde AKINCI TİHA’dan LGK-81 Güdüm Kitinin atış denemesi de başarıyla gerçekleştirilmişti.
LGK-81 Güdüm Kiti
250 libre sınıfındaki MK-81 genel maksat bombasını maliyet etkin ve yüksek hassasiyette vuruş kabiliyetine sahip akıllı mühimmata dönüştüren Lazer Güdüm Kiti (LGK)-81 sabit/hareketli hedeflere karşı daha yüksek vuruş hassasiyeti, genişletilmiş atış zarfı, daha düşük ikincil/yanal hasar ve atıldıktan sonra havada hedef değiştirebilme kabiliyeti sağlıyor. LGK sayesinde mühimmat hedeften yansıyan lazer enerjisine güdümleniyor, arayıcı başlık hedeften yansıtılan lazer ışığını algılıyor, kanatçıklar bombayı lazer ile işaretlenen hedefe hassas şekilde yönlendiriyor. Menzili 12 km olan LGK-81’in vuruş hassasiyeti 10 metredir.
Yeni Nesil Hafif Taarruz/Silahlı Keşif Uçağı HÜRKUŞ-C
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Programı kapsamında farklı görev senaryolarını destekleyecek şekilde tasarlanan HÜRKUŞ-C, pilot eğitim ihtiyacının yanı sıra; hafif taarruz ve silahlı keşif görevlerinin, düşük maliyet ve yüksek hassasiyetle yapılabilmesine olanak sağlıyor.
Hassas ve Maliyet Etkin Çoklu Görev Çözümü HÜRKUŞ-C, hafif taarruz ve silahlı keşif varyantı, günümüz dünyasının muharebe alanlarındaki asimetrik tehditlere karşı düşük maliyetli, esnek bir çözüm sunuyor. HÜRKUŞ’un sahip olduğu gelişmiş eğitim kabiliyetleri korunmakla beraber, üzerinde 7 harici yük istasyonuyla HÜRKUŞ-C, kullanıcılarına, yüksek irtifada ve zorlu coğrafyalarda, gündüz ve gece koşullarında, zorlu görevleri gerçekleştirebilmek için yararlanılabilecek olan 1500 kg’a kadar geniş bir faydalı yük kapasitesi sunuyor.
Ayırca HÜRKUŞ-C’yi iki Afrika ülkesi Çad ve Nijer’e ihraç etmeyi başaran TUSAŞ, Hava Kuvvetleri Komutanlığının Muharebe Ateş Destek Timi ve İleri Hava Kontrolörü eğitim faaliyetlerinde kullanılması amacıyla HÜRKUŞ Hava Yer Entegrasyon Uçağı varyantını da geliştirdi. Konya 3’üncü Ana Jet Üs konuşlu 135’inci Muharebe Arama Kurtarma filo isterlerine göre gelişmiş varyant olarak adlandırılan uçağın, düşük kullanım maliyeti ve gelişmiş aviyonik sistemleri ile önemli avantajlar sağlayacağı öngörülüyor.