STM Portekiz’de tarihi imza attı

Türk Savunma Sanayiinde yenilikçi ve milli sistemler geliştiren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., Türk Savunma Sanayii adına tarihi bir ihracat başarısına daha imza attı. Portekiz Deniz Kuvvetleri’nin açmış olduğu Lojistik Destek Gemisi ihalesine katılan STM, dünyanın önde gelen askeri denizcilik firmalarını geride bıraktı. Portekiz Deniz Kuvvetleri, STM tarafından sağlanan mühendislik çözümünün, en başarılı çözüm olduğuna karar verdi ve projeyi STM kazandı. Türkiye STM ile, ilk kez bir AB ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracatı gerçekleştirmiş oldu.

Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi Projesi (Auxiliary Oiler Replenisher and Logistics Ship), kapsamında STM ana yükleniciliğinde iki adet gemi tasarlanarak, Türkiye’de özel bir tersanede inşa edilecek.

İmzalar Lizbon’da Atıldı

Türkiye ve Portekiz arasında iş birliğini artıracak, Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi Projesi’nin Sözleşme imza töreni, Portekiz’in başkenti Lizbon’da 17 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirildi. Törene, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Portekiz Deniz Kuvvetleri Komutanı Adm. HenriqueGouveia e Melo, Portekiz Savunma Sanayii Ajansı(IdD) Carlos Félix, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Kaya, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Türkiye’nin Lizbon Büyükelçisi Haldun Koç, Portekiz Savunma Bakanlığı, Portekiz Deniz Kuvvetleri, Savunma Sanayii Başkanlığı ve STM temsilcileri katıldı.

Görgün: Türkiye ve Portekiz arasındaki İlk Askeri Gemi İhracatı

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, törende gerçekleştirdiği hitabetinde özetle şu mesajları verdi:

Türk savunma sanayii, son yıllarda önemli mesafeler kat etti. Dünyada kendi savaş gemisini üretebilen 10 ülkeden biri olan ülkemiz, artık bu platformları dost ve müttefik ülkelere ihraç etmeye de başladı. NATO müttefiklerimizle güçlü savunma sanayii iş birliği geliştirmek Türkiye için önemli öncelikler arasında yer alıyor.

Bugün, Portekiz Donanması için imzaladığımız iki adetikmal tankeri aynı zamanda, Portekiz ile Türkiye arasındaki ilk askeri gemi ihracatını kapsıyor. Bu anlaşmayı insansız deniz araçları, elektronik harp sistemleri ve daha fazla gemi inşa ve deniz modernizasyon projeleri gibi diğer alanlarda da daha büyük bir iş birliğine doğru önemli bir adım olarak görüyoruz.

90 Gün Kesintisiz Görev Süresi

137 metre uzunluğa, 11000 ton deplasmana, 18+ knotazami sürate sahip olacak gemiler, 90 gün boyunca kesintisiz denizde kalabilecek. Toplamda 100 görev personeline ilave olarak 100 hariçten kişi barındırma kapasitesine sahip gemilerde, 20 adede kadar hafif taktik zırhlı araçları taşınabilecek. Ağırlıklı olarak hava savunma harbi olmak üzere, tüm temel harp nevilerineyönelik sensör ve silah sistemleri bünyesinde barındıracak. Gemiler, yakın hava savunma sistemleri, 12.7 mm uzaktan kumanda silah sistemleri ve chaff/dekoy sistemleri ile donatılacak, çok sayıda ileri sensörve sistemleri bünyesinde barındıracak. Gemilerde ayrıca Helikopter ve İnsansız Hava Araçları (İHA) için platform ve İHA’lar için hangar da olacak.

Teknik Özellikleri

Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi (AOR+), barış ve harp zamanlarında suüstü platformlara hem katı hem de sıvı yük desteği sağlamak üzere tasarlanmış, çok amaçlı müşterek lojistik destek gemisi olarak öne çıkıyor.

https://youtu.be/b3e7f8qm5nE?si=zRGs6gzbcJLZvmvj

TSKGV