Type to search

Uzay

Güney Kore’den ‘Casus Uydu’ atağı

Share

Güney Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA), yaptığı açıklamada iki Sentetik Açıklı Radar (SAR) Yer Gözlem ve Keşif Uydu Sisteminin sırasıyla Nisan ve Kasım aylarında Florida’daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılmasının planlandığını belirtti.

İlk askeri gözlem uydusunu geçtiğimiz yıl Aralık ayında uzaya fırlatan Kore Cumhuriyeti, Kuzey Kore’nin artan füze ve nükleer tehditleri karşısında uzay tabanlı istihbarat yeteneklerini geliştirmek için 2025 yılına kadar yörüngeye dört SAR uydusu daha yerleştirmeyi planlıyor. DAPA, keşif uyduları ile Kuzey Kore’nin olası bir nükleer ya da füze saldırısının erkenden tespit edilmesinin mümkün olacağını belirtiyor.

Kuzey Kore, iki başarısız denemenin ardından Kasım ayında ilk casus uydusunu yörüngeye yerleştirmiş ve Güney Kore ile ABD’nin önemli askeri bölgelerini  fotoğrafladığını iddia etmişti. Güney Kore, son denemenin başarılı olması üzerine, Kuzey ile 2018’de imzaladığı ve bölgedeki askeri gerilimi azaltmayı amaçlayan Koreler arası anlaşmanın hükümlerinden bazılarını askıya aldı. Buna karşılık Kuzey Kore de 23 Kasım 2023’te bu anlaşmayı feshettiğini duyurdu.

Kuzey Kore, anlaşmaya bağlı kalmayacağını açıklamasının ardından iki ülke arasındaki askeri sınır çizgisine daha güçlü silahlı kuvvetler ve yeni askeri teçhizatlar yerleştireceğini açıkladı, Güney Kore de sınırındaki keşif ve gözetleme faaliyetlerine tekrar başlayacağını belirtti. Kuzey Kore lideri Kim, ayrıca 2024’te 3 casus uydu daha fırlatacaklarını duyurarak, Güney Kore ile ilişkilerini “savaş halindeki iki düşman ülke” şeklinde nitelendirdi.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *